La Càtedra Abel Martínez Oliva guardona tres treballs de recerca

De batxillerat, grau i màster que optaven al Premi Educació i Adolescència

Descarregar Pdf
Esther-Vargas-CC-BY-SA-2.0.jpg_1117752533
Les xarxes socials centra d'un dels treballs premiats. FOTO: Esther Vargas (CC BY-SA 2.0)
Un treball de recerca de batxillerat (TdR) sobre 'l'addicció' a Instagram, un de final de grau (TFG) dirigit a famílies amb adolescents d'alta i màxima complexitat, i un de final de màster (TFM) sobre la situació educativa dels joves tutetals, han estat els guanyadors de la quarta edició del Premi educació i adolescència de la Càtedra educació i adolescència 'Abel Martínez Oliva' de la Universitat de Lleida (UdL) al que enguany hi han optat un total de 18 recerques.
 
“Per què estem tan enganxats a Instagram?” de l’alumna de l’Escola Vedruna de Tàrrega, Berta Culleré Huguet, ha estat el millor TdR presentat i rebrà un premi de 500€. Aquesta recerca analitza quins són els motius que porten a més de mil milions de persones d’arreu del món a connectar-se aquesta xarxa social amb tanta assiduïtat El jurat, integrat per membres de l’equip de treball de la Càtedra ha valorat positivament tant l’abordatge de la temàtica tractada com el plantejament estructurat dels continguts.

D'altra banda, el TFG “El meu món et necessita: Programa d’educació parental dirigit a famílies amb fills/es adolescents de centres educatius d’alta i/o màxima complexitat”, ha estat el guanyador en aquesta categoria, dotada amb 1.000€. La seua autora, la graduada en Educació Social per la UdL, Marta Molina Estrada, ha elaborat un programa educatiu adreçat a nuclis familiars amb fills i filles d'entre 10 i 14 anys escolaritzats en centres d’alta i/o màxima complexitat. El jurat ha considerat que la recerca contribueix a promoure l'estudi i els coneixements relacionats amb l'etapa adolescent, així com les bones pràctiques educatives.
 
Finalment, Judit Rabassa Parés, graduada en Pedagogia a la Universitat de Barcelona ha estat la guanyadora del premi al millor TFM amb “La situació educativa dels i de les adolescents tutelats pel sistema de protecció a la infància en els Instituts d’Educació Secundària”. La recerca, premiada amb 1.500€, identifica les necessitats d’atenció i de suport associades als processos d’escolarització de l’alumnat d’ESO tutelat, tot plantejant elements de millora i reptes per orientar la pràctica del professorat. El jurat ha destacat que és un treball molt complet, en abordar buits de coneixement i amb una gran capacitat divulgativa.

Els Premis Educació i Adolescència tenen com a finalitat reconèixer l’excel·lència de treballs de recerca de batxillerat, de final de grau i màster relacionats amb les línies de la Càtedra Abel Martínez Oliva (aplicabilitat a la recerca, veus de l’adolescència, pràctiques basades en evidències científiques, educació  formal i educació no formal) i dedicats a alguna de les seues temàtiques prioritàries (convivència en els centres educatius, promoció de la salut, adolescència i família, tecnologies de la informació i de la comunicació). Es tracta d'un guardó "que vol fomentar vocacions pedagògiques i reconèixer els treballs de l’estudiantat que comportin una millora de la pràctica educativa en l’etapa adolescent", explica la directora de la Càtedra, Maria Àngels Balsells.

Les persones que hagin superat els seus TdR, TFG i TFM durant el curs 2020-2021 i que estiguin interessades a optar a la V edició dels premis ja poden presentar-se.  Totes les convocatòries estan obertes. Mentre que la de TdR es tancarà el proper 30 de juny, les de TFG i TFM no ho faran fins al 30 d’octubre del 2021.


MÉS INFORMACIÓ:

Premi educació i adolescència

La salud juvenil centra el primer congreso DOTS a l'Àgora

La ilustradora y directora de videoclips Lyona inaugura el encuentro virtual el 26 de abril.

Descarregar Pdf
lyona.jpg_1117752533
Foto: YouTube Lyona
Més de 200 persones participaran al primer Congrés Internacional DOTS a l'Àgora que la Universitat de Lleida (UdL) realitza de forma virtual els dies 26, 28 i 30 d'abril. Els assistents es connectaran des de diferents punts de l'Estat espanyol i països com ara Portugal, Mèxic, Xile, Colòmbia, Uruguai, Brasil o Gàmbia. "La salut dels joves d'avui, el benestar del futur" és el leitmotiv de la trobada, que  inaugurarà la il·lustradora, fotògrafa i directora de videoclips Marta Puig, coneguda com a Lyona. Aquesta realitzadora s'ha fet popular pels treballs realitzats per a grups musicals com Love of Lesbian, Amaral, Lori Meyers o Mishima. També és autora, amb l'activista David Fernàndez, de La revolta de Santa Jordina (2019).
 
El congrés DOTS a l'Àgora és fruit de la unió de les Jornades de Desenvolupament d'Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS) amb les Jornades d'Àgora de Salut Comunitària. L'organitzen conjuntament la Càtedra DOTS de la UdL, el departament de Salut de la Generalitat i la Diputació de Lleida. "En aquesta primera edició no hem volgut deixar de banda la situació que estem vivint i la principal línia del congrés serà el confinament dels joves", ha destacat la directora de la Càtedra DOTS-UdL, Isabel del Arco.
 
A banda de donar a conèixer els estudis i les recerques relacionades sobre la temàtica, la trobada vol promoure línies de col·laboració entre institucions, grups de recerca, universitat, centres educatius i altres organismes per a generar espais i propostes de promoció de salut dels joves. Als diferents simposis hi participen representants de Creu Roja Joventut, el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Mariola i Pius XII, o l'Institut Borja de Bioètica, entre altres.
 

MÉS INFORMACIÓ:

Programa del congrés

 

Defensa de tesi doctoral d'Andreu Curto Reverte

Descarregar Pdf

Dimecres, 9 de juny de 2021 Andreu Curto Reverte ha defensat la seva tesi doctoral "Los profesionales de la formación dual en el ámbito universitario: identificación de perfiles, funciones y competencias", dirigida per la Dra. Sofia Isus Barado i el Dr. Juan Francisco de la Fuente Romero, i tutoritzada per la Sofia Isus Barado

Històric de notícies

Mostrant del 1 al 4 de 22 recursos

VII Seminari Internacional i Interuniversitari d’Educació Intercultural i Art Africà Àfrica Jove: art i diàspora

Descarregar Pdf

VII Seminari Internacional i Interuniversitari d’Educació Intercultural i Art Africà  Àfrica Jove: art i diàspora